-->
Booking.com

Tuesday, August 31, 2010

Pulau Tenggol


Pulau Tenggol terletak di Laut Cina Selatan berdekatan Dungun. Ia adalah sebuah pulau di pesisir pantai Terengganu yang cukup istimewa untuk dikunjungi. Jika diperhatikan, Pulau Tenggol ini mempunyai satu kawasan sahaja yang berpantai iaitu bahagian yang menghadap Tanah Besar. Selain dari itu hanya tebing batu.


Ia terdiri dari beberapa buah pulau kecil yang menjadi syurga penyelam skuba untuk melihat kehidupan marin dengan dekat. Seperti juga Pulau Redang, Pulau Tenggol ialah sebuah Taman Marin yang diwartakan.


Selaman skuba dan snorkeling ialah antara aktiviti utama di Pulau Tenggol. Antara hidupan laut yang boleh dilihat di sini ialah Karang Lembut (soft coral), Nudibranch, Seaweed, Batfish, Penyu Laut, Napoleon Wrash, Clownfish (nemo fish) dan Jerung Paus.

Tempat-tempat selaman yang mesti dilawati sekiranya anda ke sini ialah Teluk Air Tawar, Rajawali, Tokong Batu, Tokong Timur dan Tanjung Gemuk.


Penginapan

Jika anda merancang bermalam di Pulau Tenggol, di sini terdapat sebuah resort iaitu Tenggol Island Resort (Tenggol Aqua Resort) yang terletak di Telok Air Tawar. Sila rujuk laman web untuk kadar sewa. Peralatan skuba juga boleh disewa di sini.

Untuk penginapan di Bandar Dungun, sila rujuk di sini.


Bagaimana nak ke sini?

Dari jeti Kuala Dungun, anda perlu menyewa bot laju untuk sampai ke Pulau Tenggol Untuk tujuan selaman skuba, kadar sewa yang dikenakan dari RM600-700 untuk sebuah bot sehari (maksimum 6 orang).

Perjalanan dengan bot laju mengambil masa 40 minit. Sekiranya anda ke sana dengan bot nelayan biasa, perjalanan akan mengambil masa kira-kira 2 jam.

Bilakah waktu sesuai nak ke sini?


Elakkan datang ke sini dari bulan November hingga March kerana Musim Tengkujuh yang melanda Pantai Timur. Di waktu ini, tiada aktiviti sukan air dan sesetengah resort mungkin ditutup.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Popular Posts