-->
Booking.com

Wednesday, September 1, 2010

Kolam Air Panas Kampung La


Kolam Air Panas Kampung La ini terletak di kawasan pendalaman Hulu Besut, kira-kira 35 km dari Bandar Jertih, Terengganu. Bersempadan dengan kawasan Hutan Simpan Gunung Tebu dan FELDA Tenang, Hulu Besut, Kolam Air Panas Kampung La atau lebih dikenali “La Hot Spring” mula dibuka kepada orang ramai sebagai destinasi pelancongan pada tahun 1992.


Pusat rekreasi ini sebenarnya sudah lama wujud dan dikunjungi oleh penduduk tempatan pada setiap hujung minggu dan cuti am untuk menikmati keindahan alam semulajadi. Pengunjung juga berpeluang melihat air panas yang keluar menerusi lubang dari sebuah bukit dan terus mengalir ke dalam kolam yang disediakan.


Air panas yang mengalir ini mengandungi kimia "Sulfur" atau belerang dengan kepanasannya mencapai 49 darjah celsius. Ianya berkhasiat untuk mengubati penyakit kulit dan juga boleh digunakan untuk mandi. Penemuan mata air panas sulfur menjadikan kawasan ini terkenal. Air panas sulfur dipercayai dapat memberikan pelbagai kebaikan kepada kesihatan tubuh terutama yang menghadapi masalah kulit dan saraf.


Air panas sulfur dari dua punca utama di dalam kawasan Hutan Simpan disalurkan melalui tangki penyimpanan bermuatan 40,000 gelen. Tangki air panas sulfur direkabentuk berasaskan konsep 'Thermorí' dan mampu menyimpan air pada kadar suhu yang sama dengan punca untuk jangka tempoh selama seminggu.


Antara kemudahan asas yang terdapat di kawasan ini ialah Tapak Perkhemahan, Kawasan Perkelahan, Rumah Rehat, Surau, Tandas Awam, Restoran, Pusat Penerangan Pelancongan dan Tempat Letak Kenderaan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Popular Posts